30-09-07

Birma/Myanmar

birmaVelen volgen bezorgd de recente verontrustende ontwikkelingen in het Aziatische land Myanmar (of is het nu Birma ?) die uiteindelijk geleid hebben tot schietpartijen van het leger met een aantal doden als gevolg. Zelfs Laura Bush heeft onlangs ontdekt dat de toestand er niet echt rooskleurig is, en heeft een tijdje geleden Ban Ki-moon aangemaand om dit aan te kaarten in de VN met de vraag om het bewind aan de kaak te stellen. Als men weet dat er in dat land reeds sedert 1962 een militair schrikbewind gevoerd wordt is dat zeker niets te vroeg. Toch slaagde de VN er deze week niet in om een krachtig signaal de wereld in te sturen, onder meer omdat China dwars lag.

Na het aftreden van generaal Ne Win in 1988 ging het van kwaad naar erger. Toen het volk op straat kwam om de democratie te eisen volgde een nieuwe militaire coup. Aangezien Aung San Suu Kyi (toevallig in het land om voor haar zieke moeder te zorgen) de leiding nam van deze democratiseringsbeweging werd ze in 1989 onder huisarrest geplaatst. Reeds meer dan 18 jaar wordt deze vrouw van haar vrijheid beroofd, gewoon omdat zij opkwam (en nog steeds opkomt) voor democratie. Al die tijd leeft ze ook gescheiden van haar familie, haar man overleed in 1999 zonder dat ze hem ooit nog gezien heeft. Een schrijnend onrecht waar de internationale gemeenschap veel te weinig aandacht voor heeft.

aungReeds in 1991 verscheen het boek “Vrij van angst”, uitgebracht door haar man, met een verzameling van artikels waardoor we een heel goed beeld krijgen van deze bijzondere vrouw. In het eerste deel van het boek komt zij naar voren als een strijdbaar pleitbezorgster voor democratische rechten van het Birmeese volk. Het tweede deel is samengesteld uit artikelen die zij voor haar gevangenneming schreef, en die handelen over haar vader (leider van de Birmese nationalistische beweging in de jaren 1930-1940). Vooral het eerste deel van het boek, een verzameling van toespraken, brieven, interviews en artikels, is bijzonder boeiend omdat het vol staat met interessante  overwegingen. Een paar voorbeelden : “De onzekerheid van macht die gebaseerd is op dwang vertaalt zich in de noodzaak alle andere meningen te vermorzelen”. “De werkelijke manier om de rechtvaardigheid van een systeem te meten is te zien hoeveel bescherming het biedt aan de zwaksten”. Of kort maar krachtig : “Niet macht corrumpeert, maar angst”. Hoewel dit boek zoveel jaren terug werd geschreven loont het nog steeds de moeite om er af en toe een stukje in te lezen, want vele onderwerpen zijn nog steeds bijzonder actueel. Deze ogenschijnlijk frêle vrouw houdt dus al meer dan 18 jaar stand, en dat is op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder moedig en bewonderenswaardig. Haar essays getuigen van een grote intelligentie waaruit ze blijkbaar ook de kracht haalt om steeds weer de aanvallen op haar integriteit te weerstaan. Bovendien blijft ze oproepen tot verzet, en vooral het feit dat ze steeds benadrukt dat dit geweldloos moet gebeuren verdient respect. Blijkbaar deelt de bevolking die momenteel op straat komt haar overtuiging, want van geweld van de kant van de opstandelingen is er momenteel nog geen sprake. Het pijnlijke is dat de wereld pas lijkt wakker te schieten als de kans op een gewelddadig conflict groter wordt, want gedurende al die jbirma_wararen werd er bijzonder weinig over dit land bericht. Met uitzondering van de nobelprijs voor de vrede die Aung San kreeg in 1991 en af en toe een kort bericht in de pers zijn de nieuwsberichten over dit land bijzonder schaars.

Het wordt dus hoog tijd dat er vanuit de internationale gemeenschap een krachtige boodschap komt. Misschien kunnen we inderdaad die bedrijven die belangrijke handelsrelaties onderhouden met Birma oproepen om die betrekkingen stop te zetten. Wat zeker onmiddellijk zou moeten stoppen zijn de wapenleveringen die blijkbaar al die jaren dat het volk onderdrukt werd ongestoord verder konden gaan. Want zonder wapens kan een regime ook niet op haar volk schieten.

10:36 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie, geweldloos verzet, birma, aung san suu kyi |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.