16-09-07

Boeren tegen vrijhandel

boeren2Gisteren ging de campagne “Boeren tegen vrijhandel”, een gezamenlijke actie van 11.11.11, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden officieel van start. Een actie die kadert in de campagne “2015, de tijd loopt” en waarmee de ontwikkelingsorganisaties de aandacht willen trekken op de onhoudbare situatie van de boeren in de derde wereld, omdat die hun producten met moeite kunnen verkopen wegens de goedkope import van landbouwproducten uit (voornamelijk) Europa.

Een tijdje geleden (zie mijn bericht van 13/05 “Dag van de fair trade”) berichtte ik al over de EPA’s die Europa wil afsluiten met de ACP landen. In deze context moet men ook de actie zien die door de 3 organisaties op touw gezet wordt. Het is inderdaad zo dat vrijhandel zonder reglementering nefast is voor de boeren in Afrika. Zo zien we dat blikjes tomatenpuree uit Italië de tomaten in Togo van de markt verdringen. Of dat een coöperatie in Tanzania die melk verwerkt en verkoopt eigenlijk niet kan opboksen tegen de goedkopere melkproducten die uit het buitenland komen. Dat komt natuurlijk omdat wij hier met een overschot zitten, veel goedkoper kunnen produceren, en bovendien nog subsidies krijgen voor bepaalde gewassen. Er zou aan deze situatie dus dringend iets moeten gedaan worden, en één van de mogelijke mechanismen is het heffen van invoertaksen op de import van landbouwproducten die het land in kwestie zelf kan produceren. De bedoeling zou moeten zijn dat de geïmporteerde producten zo net iets duurder worden dan de lokale producten, wat er automatisch zou voor zorgen dat de boeren hun producten gemakkelijker zouden kunnen verkopen. Net dat mechanisme wil men met de EPA’s onderuit halen omdat men het aantal producten waarop men een invoertax kan heffen drastisch wil beperken.

Deze importheffingen zijn echter maar een deel van de oplossing, want er is ook het probleem van producten uit Afrika die met moeite Europa binnen geraken, de prijs die boeren krijgen die soms lager ligt dan de kostprijs, de subsidies die boeren in het Westen krijgen, de schommelende marktprijzen, ... Het is een complex verhaal dat ik hier ook niet uit de doeken kan doen, maar ik verwijs graag naar de documentatie die te vinden is op de website van 11.11.11. : Vrijhandel nekt boeren. Als men trouwens wat verder op de website van 11.11.11 surft kan men heel wat interessante informatie vinden over dit thema. Ook op de website van Oxfam Wereldwinkels vallen hierover heel interessante dingen te lezen (boeren tegen vrijhandel).

Dat Oxfam Wereldwinkels bij deze actie heel sterk betrokken is zal nEPAs-exposed_webiemand verwonderen, want de grondstoffenproblematiek is één van dé hoofdthema’s waar wereldwinkels dagdagelijks mee bezig zijn. Ook vredeseilanden werkt heel veel rond deze problematiek. Een logische samenwerking kan men zeggen. En toch is het nog maar enkele jaren dat bewegingen die op bepaalde vlakken met hetzelfde bezig zijn elkaar vinden in een gezamenlijke actie. Gelukkig begint men stilaan in te zien dat men samen sterker is, en dat het eigenlijk verloren energie als ieder op zijn/haar eilandje bezig is met dezelfde dingen. Laat ons hopen dat er in de toekomst nog meer dergelijke initiatieven opgestart worden. Want de boer in het Zuiden heeft onze steun broodnodig.

11:25 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijhandel, boeren, zuiden, epa s |  Facebook |

Commentaren

De chocomelk van de wereldwinkel (volgens mijn huisgenoten: DE BESTE) is een mooi voorbeeld van deze samenwerking. Ben een grote fan van de wereldwinkel: (h)eerlijke handel! Met eerlijke handel bekomt men ook heerlijke handel, want met de kwaliteit van hun produkten is niets mis en dat is een zeldzaamheid tegenwoordig!

Gepost door: Nadia | 16-09-07

De commentaren zijn gesloten.