11-06-07

Verkiezingen 2007

Wat hebben we geleerd uit de verkiezingen van 2007 ?

 

1.      De peilingen zaten er weer compleet naast, zouden we die beter niet eindelijk eens afschaffen ?

2.      Bijna 20% van de kiezers wist een paar dagen voor de verkiezingsdatum nog niet voor wie ze zouden stemmen. Volgens mij is dat één van de redenen waarom de peilingen er zover naast zaten.

3.      Dat is dan waarschijnlijk ook de reden waarom Lijst Dedecker zo verrassend veel stemmen heeft gehaald, want vermoedelijk hebben veel twijfelaars uiteindelijk voor de man met de grote mond gekozen.

4.      Dat toont op zijn beurt aan hoeveel mensen er totaal ondoordacht een stem uitbrengen, want iemand die een bewuste stem uitbrengt kiest niet voor een lijst die inderhaast werd samengesteld. Gevolg is wel dat nu een aantal zitjes in de kamer door mensen zal ingenomen worden waarvan men de capaciteiten toch op zijn minst in twijfel kan trekken. Hoor ik daar geen echo van het Rossem-tijdperk ? Tijd om de stemplicht toch eens ter discussie te stellen ?

5.      De regering heeft ons land de vorige vier jaar blijkbaar in een diepe afgrond gestort, want waaraan zou ze anders zo’n zware afstraffing te danken hebben ? Boegbeelden van sp.a/spirit en OpenVLD kloppen zich nu op de borst, maar geen kat die eigenlijk weet wat ze nu zo ongelooflijk verkeerd gedaan hebben.

6.      De CD&V/N-VA komt misschien wel als grote winnaar (alhoewel het resultaat van de MR ook niet mis is) uit de bus, en beweert zelfzeker dat het programma van de partij zal uitgevoerd worden, maar zit wel met een zusterpartij die absoluut niet te vinden is voor een staatshervorming.

7.      Het Vlaams Belang is uiteindelijk toch gestagneerd, en kent zelfs een gevoelige terugval in vergelijking met de regionale verkiezingen.

8.      Vlaanderen is nu wel beangstigend sterk naar rechts aan het afglijden, zoals trouwens wel in meerdere landen (zie Franse verkiezingen) het geval is.

9.      In Wallonië heeft er zich een kleine aardverschuiving voorgedaan, de PS krijgt daar meer dan terecht een afstraffing.

10.  Dit laatste kan er misschien voor zorgen dat de PS wat bescheidener wordt, waardoor ze bereid zal zijn om samen met ecolo, sp.a/spirit en groen! een sterke linkse oppositie te voeren opdat deze 5 partijen de volgende verkiezingen met een aantrekkelijk progressief alternatief kunnen klaarstaan.

20:03 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) | Tags: verkiezingen, progressief alternatief |  Facebook |

Commentaren

11 : vroemvroem schromelijk genegeerd, maar de partij zal het hierbij niet laten

Gepost door: noel slange | 11-06-07

LDD is geen ROSSEM Ik heb al een paar journalisten en politiekers de Lijst Dedecker een tweede Rossem horen noemen, daarom wil ik hier uitleggen waarom die vergelijking niet opgaat. Aangezien ik aktief was bij ROSSEM weet ik waarover ik spreek. ROSSEM bestond uit mensen die totaal geen politieke ervaring hadden, als je de kieslijsten van Lijst Dedecker bekijkt dan zie je dat die bestaat uit mensen die vroeger politiek aktief waren in een parlement of gemeenteraden voor VLD, Vlaams Behang, SP.A en zelfs CD&V/NVA.

Ook is het zo dat Lijst Dedecker een simpeler maar uitvoerbaar programma heeft, terwijl het programma van Rossem veel te uitgebreid maar minder bekend was. ROSSEM had ook niet echt een ideologie, want daar geloven Libertijnen nu eenmaal niet in, Lijst Dedecker is rechtsliberaal.

Het enige wat de twee partijen gemeen hebben is dat hun leider een rebel is, die zegt waar het op staat en dat lokt nu eenmaal af en toe veel proteststemmen.

Gepost door: Ben | 12-06-07

levensvatbaarheid Toch even aangeven dat ik met mijn verwijzing naar Rossem eigenlijk niet doelde op het programma maar eerder op de korte levensduur.

Gepost door: Dirk | 13-06-07

Zwarte gedachten Waarom geloven al die mensen in dergelijke goedkope, eenvoudige oplossingen? Is de meerderheid van de bevolking dan navelstaarders geworden? Door die uitslag heb ik weer zwarte gedachten gekregen: "De mens is een schaap en het abattoir is zijn bestemming". Mijn zwarte gedachten zullen snel weer overwaaien. Er zijn nog genoeg progressieve mensen die het verschil kunnen maken! Een maatschappij waarin vooral het ego gecultiveerd wordt, duidt op een rechtse voedingsbodem. Deze zogenaamde verrechtsing lijkt mij dus "normaal". Gelukkig zijn wij (nog) niet "normaal". Dat is hoopgevend.

Gepost door: Vrijdenker | 16-06-07

De commentaren zijn gesloten.