03-06-07

Normen en waarden

normen-cvbVorige week was er in het kader van verkiezingen 07 onder meer een debat met Herman Van Rompuy en Freya Vandenbossche over normen en waarden in onze samenleving. Van de term alleen al krijg ik de kriebels, omdat ik dan altijd moet denken aan dat vermanende vingertje, en ik me bovendien de vraag stel wie in godsnaam ooit kan bepalen wat nu eigenlijk de juiste normen en waarden zijn. Echter, toen de heisa ontstond rond de donorshow in Nederland moest ik toch ook wel eens stevig slikken, gelukkig blijkt nu achteraf dat het gewoon om een stunt ging, en we toch nog niet zover afgegleden zijn dat het leven van een mens zou kunnen afhangen van een spel in een televisieprogramma. Maar met de zaak van  het inspuiten met HIV besmet bloed in Groningen worden we opnieuw met de neus op de feiten gedrukt, er gebeuren toch wel dingen in onze samenleving die de grenzen van het fatsoen ruim overschrijden, al zal het wel weer om een heel beperkte groep mensen gaan. Vraag is natuurlijk in hoeverre de politiek daar iets kan aan doen.

Ethische dossiers

Als er één zaak is waarvoor ik de paarse regering goede punten zou geven is het wel de manier waarop ze een aantal ethische kwesties heeft aangepakt. Uiteraard zullen er hier en daar wel nog verbeteringen kunnen aangebracht worden, maar deze regering heeft voor een aantal zaken eindelijk een wettelijk kader gecreëerd die meer aangepast is aan de reële vragen die leven in onze moderne samenleving. Door toedoen van de CD&V waren die dingen veel te lang onbespreekbaar gebleven, en was het hoogdringend dat er eindelijk eens beweging kwam in een aantal ethische dossiers. Eens verlost van het juk van die CD&V heeft de paarse regering er dan ook gretig gebruik van gemaakt om tegemoet te komen aan vragen die leven bij de bevolking. Maar hoe je het ook draait en keert, politiek zal nooit kunnen bepalen wat nu de goede normen en waarden zijn die moeten gevolgd worden, men kan er enkel voor zorgen dat er regels afgesproken worden waar we ons aan moeten houden vooraleer we beslissingen nemen in ethische kwesties (euthanasie, abortus) of net dat een aantal regels afgeschaft worden die bepaalde procedures onnodig pijnlijk maken (echtscheiding). Het blijft natuurlijk altijd dansen op een slappe koord, maar het belangrijkste is dat er over die zaken geen taboes bestaan, en we daar zoveel mogelijk blijven over discussiëren. Zoals het er nu naar uitziet zal CD&V/N-VA deel uitmaken van de volgende regering, hopelijk wordt een aantal verwezenlijken van deze regering (op ethisch vlak) dan niet teruggeschroefd.

Normbesef

Blijven we natuurlijk nog altijd met de vraag zitten of onze samenleving niet aan het afglijden is, en er blijkbaar geen normbesef meer is. Laat ons eerlijk zijn, als ik zo rond me kijk zie ik toch dat het grootste deel van de doorsnee mensen nog steeds een redelijk plichtsbesef heeft, en redelijk “binnen de lijntjes” blijft. Trouwens, toplonen of onredelijke ontslagvergoedingen voor managers zijn voor mij ook een vorm van normvervaging, maar ik heb zo het vermoeden dat de CD&V dit niet voor ogen heeft als ze het heeft over normen en waarden. En “excessen” zoals in Groningen lijken (gelukkig maar) toch nog steeds eerder uitzondering dan regel te zijn. Bovendien denk ik dat dank zij de media veel zaken nu sneller aan het licht komen dan vroeger, waardoor we soms de indruk krijgen dat het bergaf gaat met ons normbesef. Want ondertussen wetmagdalenasistersen we allemaal dat er in het verleden bvb. heel wat incestzaken in de doofpot gestopt werden, en dat schrijnende verhalen zoals met de Magdalena-sisters (dat zich afspeelde in het o zo Katholieke Ierland) veel te lang zijn kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets tegen ondernam. Misschien kan de pers hierin zelfs een veel belangrijker rol spelen dan de politiek. Door zoveel mogelijk onfrisse zaken aan het licht te brengen is de maatschappij zich ook meer bewust van bepaalde mistoestanden, en dat kan dan misschien sneller tot een consensus leiden over wat echt niet kan. Over waar de grens dan ligt tussen wat kan en niet kan zal vermoedelijk steeds discussie blijven bestaan, daarom is het van het grootste belang dat alles bespreekbaar blijft. 

11:48 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: normen, waarden, cd v, taboes |  Facebook |

Commentaren

voor normen en waarden slecht één adres !!

Gepost door: noel slange | 03-06-07

Goed geschreven Dag Dirk,

Ik deel je mening in die materie. Paars heeft daar inderdaad goed werk verricht. Ik vrees met de voorspelde overwinning van CD&V dat de klok wat betreft deze materie teruggedraaid zal worden. Ik heb ook niet de indruk dat er een normvervaging aan de gang zou zijn. Integendeel zelfs. Die excessen kwamen vroeger ook voor maar raakten niet bekend. Nu worden deze wantoestanden overbelicht (zoals je zelf opmerkt overigens). Inderdaad, er is geen norm en waardenvervaging zolang de discussie gevoerd kan worden. Als een CD&V spreekt over normen en waarden, dan bedoelen ze hun normen en waarden die ze aan de anderen willen opleggen. Ze zijn gedreven door hun bekeringsopdracht.

Gepost door: Vrijdenker | 03-06-07

De commentaren zijn gesloten.