07-04-07

40 jaar is genoeg

muurOp 5 juni zal het precies 40 jaar geleden zijn dat Israël zijn oorlog tegen de Arabische legers begon, en 6 dagen later met een klinkende overwinning beëindigde. Op die 6 dagen tijd versloeg Israël niet alleen de Arabische legers, maar bovendien veroverde het de Sinaïwoestijn, de Golanhoogte, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem. Sedertdien voert Israël een wurgende politiek tegenover het Palestijnse volk, en daar wil het APP (Actieplatform Palestina) iets aan doen.

 

Vorige week lanceerde de Arabische Liga opnieuw haar vredesplan van 2002 dat door Olmert weliswaar omschreven werd als redelijk revolutionair, maar tegelijkertijd voegde hij eraan toe dat hij absoluut niet zal aanvaarden dat de Palestijnse vluchtelingen die in 1948 verjaagd werden zouden terugkeren naar de bezette gebieden Ondertussen heeft Merkel hem blijkbaar kunnen overtuigen om toch met de Arabische landen te gaan praten, maar van echte toegevingen van de kant van Israël lijkt momenteel nog niet echt sprake. Blijkbaar wil Israël nog steeds niet inzien dat het door zijn houding het extremisme, waar het zo tegen tekeer gaat, juist aanwakkert in plaats van het terug te dringen. Voor mensen die de situatie in het Midden-Oosten niet zo goed opvolgen geef ik graag nog eens een korte samenvatting.Hebron2

 

§    Gedurende 40 jaar heeft de Israëlische staat systematisch en minutieus aan de versnippering en desintegratie van de bezette Palestijnse Gebieden gewerkt. Israëls huidige kolonisatie- en annexatiepolitiek zal straks nog maar 40 % van het oorspronkelijke Palestijnse grondgebied dat in 1967 werd bezet, voor de Palestijnen overlaten.

 

§    Gedurende 40 jaar heeft de Israëlische staat Oost-Jeruzalem geannexeerd en beschouwt ze dit gebied als onlosmakelijk verbonden met het eigen grondgebied. Een eindeloze reeks maatregelen heeft als doel om het demografisch karakter en het statuut van de stad te wijzigen.

 

§    Gedurende 40 jaar onteigent en ontvreemdt de Israëlische staat Palestijns grondgebied, en richt er nieuwe nederzettingen voor Israëlische burgers op. Vandaag wonen ruim 460.000 Israëlische kolonisten op de bezette Palestijnse gebieden, 260.000 op de Westelijke Jordaanoever en 200.000 in Oost-Jeruzalem. Een heel netwerk van wegen en voorzieningen aangelegd op Palestijns territorium, is alleen voor deze kolonisten toegankelijk.

 

§    De bouw van de muur past volledig in de Israëlische kolonisatiepolitiek. Het traject van de muur wijkt voor meer dan 80 % van de groene lijn af, en altijd langs Palestijnse kant. Daarmee is de muur het sluitstuk van een reeks maatregelen die de annexatie van de Israëlische nederzettingen en van Oost-Jeruzalem moeten bestendigen. Fysisch is Oost-Jeruzalem nu volledig afgesneden van de Westelijke Jordaanoever, en niet meer toegankelijk voor Palestijnen die achter de muur of in Gaza wonen.

 

§    Israël blijft het Internationaal Recht en het Internationaal Humanitair Recht met de voeten treden. En dat tegen alle resoluties van de Verenigde Naties in en tegen het advies van 9 juli 2004 van het Internationaal Gerechtshof, dat de bouw van de muur en meteen ook van de nederzettingen en de annexatie van Oost-Jeruzalem onwettig verklaarde.

 

Op 30 maart, de Palestijnse dag van het Land, lanceerde het APP de campagne '40 jaar is genoeg'. Daarmee sluit het samenwerkingsverband van de Vlaamse ngo’s en vredesorganisaties rond Palestina zich aan bij de internationale oproep om massaal te protesteren tegen 40 jaar bezetting van de Palestijnse Gebieden door de Israëlische staat. Via de interactieve site www.40jaarbezetting.be kun je deze actie ondersteunen. Ik raad sterk aan om eens een kijkje te nemen, want naast heel veel interessante informatie over de bezetting kun je er ook de mening van prominente figuren lezen, en via polls kun je er ook jouw mening ventileren.

Israel-Gaza

 

12:08 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: israel, 40 jaar bezetting, palestina, app |  Facebook |

Commentaren

Goede samevatting! Ik ben een aantal jaren geleden naar een voordracht van Ludo Abbicht omtrent deze problematiek gaan luisteren (Inrichting Oxfam Wereldwinkel Kortrijk). Ik had er begrepen dat Europa en de Verenigde Staten de Palestijnen in de verschillende laatste akkoorden gerold hebben. (Innerlijke tweedracht is niet bevorderlijk in een onderhandelingspositie). Ik vrees dat het voor het Palestijnse Volk te laat is om nog voldoende levensruimte te hebben (Israël controleert enkele belangrijke watervoorzieningen). Die muur is een echte schande. Ik vrees dat zolang de Palestijnen onderling niet overeenkomen, elke solidariteitsactie van onzentwege een druppel op een hete plaat zal zijn. Niettemin, ik ga je link eens doornemen.

Gepost door: Vrijdenker | 12-04-07

40 jaar verschrikking Inderdaad schandalig: 40 jaar agressie, kolonisatie, grondroof en onvoorstelbare discriminatie, gewelddadige bezetting, de ergste vormen van apartheid in de bezette gebieden, om nog te zwijgen over het democratisch gehalte van de staat Israel zelf. We mogen toch niet toegeven aan een - begrijpelijk- defaitisme. Als er niemand meer protesteert, wordt die onophoudelijke uiting van onmenselijkheid genormaliseerd. 't Gaat hier noch min noch meer over onze beschaving.
Overigens blijf ik persoonlijk met vragen zitten over de splitsing van het oorspronkelijke Palestina in twee mono-ethnische staten; blijft de fundamentele oplossing er niet in bestaan dat er een multiculturele staat wordt opgericht waar zowel Joden als Palestijnen gelijke rechten krijgen? Maar tja, als zelfs de Palestijnen zich onder gewapende chantage neergelegd hebben bij een terugtrekking in een reservaat...

Gepost door: marc | 19-04-07

De commentaren zijn gesloten.