21-01-07

kindermoord

Kate_kollwitzHet gezicht van de vrouw op de foto straalt een dof verdriet uit. Misschien vind ik dit omdat ik de achtergrond van het verhaal ken, of omdat ik het interview gelezen heb waarin ze het over de moord van haar ex-man op haar kind heeft, maar toch...

 

Als ouder kan ik me zo goed voorstellen in wat voor een hel deze vrouw moet leven dat ik bij het lezen van dit sereen interview de pijn bijna zelf begin te voelen. De daad van haar ex-man is inderdaad absoluut niet te begrijpen, en als de moeder op een bepaald ogenblik het woord “monster” in de mond neemt kan ik haar daar perfect in volgen. Een mens kan nu nog zo verbitterd zijn, of vol wraakgevoelens zitten, maar een eigen kind vermoorden om de partner te raken, dat is absoluut niet meer menselijk, en valt dan ook op geen enkele manier uit te leggen. Ik denk dat elke ouder ’s nachts wel eens in paniek wakker schiet vanwege een nachtmerrie waarin men droomt dat er iets met één van de kinderen gebeurd is, wat aantoont dat wij onbewust allemaal worstelen met de angst dat het ergste wat ooit kan gebeuren zou voorvallen, namelijk een kind verliezen. Soms lezen we dat een vader of moeder zijn of haar kinderen meeneemt in de dood, en dit doet vanuit een depressieve gemoedstoestand. Dit is uiteraard ook verschrikkelijk, maar het valt nog enigszins te begkate_kollwitz2rijpen. Moedwillig jouw kind vermoorden en daar dan blijkbaar nog niet eens spijt van hebben, dat is monsterlijk. De drang om een kind tegen alle mogelijke gevaren te beschermen zit als het ware ingebakken in elke ouder, en een kind verliezen is dan ook zo bijzonder pijnlijk, hoe kan je dan als vader jouw eigen vlees en bloed kapotmaken ?

 

Ik gebruik het woord niet graag, want het wordt naar mijn aanvoelen een beetje teveel te pas en te onpas gebruikt door bepaalde politici, maar na het lezen van het interview kon ik alleen maar respect voelen voor deze vrouw, die door de verschrikkelijke pijn heen nog in staat is om te blijven pleiten tegen het doden van een ander, wat hij of zij ook moge gedaan hebben. Daarvoor kan ik alleen maar heel veel bewondering hebben.

18:13 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: moord, kind, ouder, verdriet |  Facebook |

Commentaren

70 Burgemeesters tegen kindermoord Geachte,

Het project van de 70 Burgemeesters is een onderdeel van het thema "Stop Kindermoord", waarvan de actie van start is gegaan met het bord te Brussel op 1 januari op het Koningsplein, rechttegenover het koninklijk paleis. Het bord met ondertussen de beroemde tekst, "De Aarde Is Doordrenkt Met Het Vocht Der Ontbindende Kinderlijken Stop Kindermoord" bleek na 7 maanden een groot succes te zijn inzake sensibilisering van de bevolking die met gemengde gevoelens de waarheid van deze tekst aanvaardde.,(Martin De Jonghe is het beeldhouwwerk een berg kinderlijken van 3 meter hoog die ook een onderdeel is van het thema, komen filmen).

Het project van de 70 Burgemeesters:

Geweld eist schreeuwend onze aandacht waar vooral kinderen en vrouwen het slachtoffer van zijn op deze wereld, vandaar mijn oproep aan 70 Burgemeesters om dit project te ondersteunen.

Momenteel zijn 70 handen klaargemaakt om aan 70 Burgemeesters van een stad en of gemeente uit te reiken. Deze handen worden gratis toebedeeld op voorwaarde dat zij 1: de hand schildert of laat schilderen in de kleuren van hun stad of gemeente, doelstelling- (het belang van de stads of gemeentekleuren bewijst dat de stad of gemeente zich open stelt voor initiatieven tegen alle geweld in gelijk welke vorm).
Op de rugzijde van de hand brengen zij het wapenschild van hun stad of gemeente aan, doelstelling- (het schilderen van het stads of gemeentewapen op de hand is veel meer dan een bewijs dat de stad of gemeente het goede voorbeeld stelt tegenover haar inwoners om alle geweld dat zinloos en verwerpelijk is, op die manier door symbolisch haar wapen af te staan, de mensen sensibiliseert geen geweld toe te laten in onze samenleving).

Doelstelling:
De doelstelling van het project van de 70 Burgemeesters is de bevolking te sensibiliseren tegen alle geweld.
Elke hand draagt een letter van de tekst die op het bord prijkt. Elke Burgemeester die een hand wil ontvangen en deze kunstig creatief wil bewerken of laten bewerken, zal de kunstige hand tentoonstellen in het stad of gemeentehuis waaraan de hand is geschonken. Als de 70 Burgemeesters gevonden zijn en hun handen zijn kunstig creatief beschildert, zal ik op mijn beurt nationale en internationale kunstbeurzen aanspreken,( lineart, art-event en dergelijke) om met de handen een ketting te vormen en alzo de volledige tekst van het thema "stop kindermoord" te vormen en op die manier de ketting van sensibilisering verder te zetten.

Daar oorlogen heel veel geld opbrengen en Vrede heel veel geld en energie kost, is het mijn prioriteit om de contradictie aan te tonen dat vrede door sensibilisering bereikt moet worden, kosteloos en onbezoldigd omdat vrede en samenleving een feit is.

Plaats:
De handen zijn aangeboden aan 150 Burgemeesters, verspreid over alle Nederlandstalige provincies. U weet wel dat elk voorstel die men indient eerst moet besproken en goedgekeurd worden op de gemeenteraden, vandaar dat ik geen datum kan bepalen.
Alvast kan ik u mededelen dat deze Burgemeesters hun deelname reeds hebben bevestigd, stad Eeklo, gemeente Merelbeke, stad Ieper, gemeente Zottegem, stad Sint-truiden, gemeente Kuurne, stad Geel. Voor deze Burgemeesters zal er een hand klaarstaan op de gemeente Merelbeke, vanaf 4 oktober kunnen zij deze afhalen. Officieel zal de Burgemeester van de gemeente Merelbeke het project van de 70 Burgemeesters openen met de voorstelling van haar kunstige hand op 11 november.

De variatie aan kunstenaars die de hand van hun stad of gemeente schildert is veelbelovend, o.a voor de gemeente Merelbeke zal dit de internationaal bekende kunstenaar , ontwerper en schilder van de 30 ste memorial Van Damme affiche Martin Uvijn zijn, voor de stad Eeklo zal dat een medewerker van het stadsbestuur zijn, voor de gemeente Kuurne zijn het kinderen die de hand kunstig onder handen nemen enz...,.

Omdat de sensibiliseringscampagne tegen geweld op vrouwen en kinderen zo belangrijk is, had ik de idee om "Man bijt hand" aan te spreken om het project van de 70 Burgemeesters te ondersteunen, de Burgemeesters kunnen uw hulp in hun sensibiliseringscampagne goed gebruiken omdat de mensen niet misleid worden met concerten en hun sensibilisering oprecht is.
De gedachte ging uit naar, telkens een Burgemeester en zijn kunstenaar zijn hand klaar had en tentoongesteld was in zijn stads- of gemeentehuis voor de bevolking van zijn stad, een interview van deze Burgemeester en kunstenaar over de hand en de sensibiliseringcampagne die er mee gepaard gaat.
Dit leek me wel een unicum voor "Man bijt hand" en zijn vele kijkers, die op die manier ook gesensibiliseerd worden.
Nog even dit,
Als activistisch kunstenaar die onbezoldigd strijdt voor de belangen van mens dier en milieu, zal ik mij verder blijven inzetten voor het welslagen van dit project. Als idealist in het geloof van een leven in een samenleving en een wereld zonder geweld, blijf ikzelf onzichtbaar achter de schermen omdat dit project van iedereen is en iedereen aanbelangt.
Nogmaals mijn grootste dank aan een groot kunstenaar Martin Uvijn.

Beste groeten Enca Caen.
voor inlicht: martin.uvijn@pandora.be

Gepost door: Enca Caen | 12-10-07

evaluatie project 70 Burgemeesters Geachte Burgemeesters van steden en gemeenten,

Begin februari 2008 zal er een eerste evaluatie verslag van het project der 70 Burgemeesters opgemaakt en doorgestuurd wordenOndertussen is het aantal Burgemeesters gestegen tot het getal 21, Merelbeke, Ieper, Sint-Truiden, Kuurne, Zottegem, Eeklo, Melle, Geel, Geraardsbergen, Kasterlee, Borgloon, Opwijk, Gent, Kruibeke, Niel, Blankenberge, Arendonk, Izegem, Kapelle-op-den-bos, Rotselaar, Heers.
(Houthulst, Westerloo, Diepenbeek en nog 3 gemeenten liggen voor gemeenteraad).

Rond einde januari wordt er een gesprek aangevraagd met de heer schepen van vrede en ontwikkeling der stad Ieper Danny Suffys inzake de organisatie van de grote tentoonstelling die doorgaat in de lakenhalle van de stad. Uit gesprekken met de Burgemeesters zijn er een 5 tal die de idee voorstellen de handen na Ieper te plaatsen in het vlaamse parlement. Ondertussen zijn er contacten en gespekken gevoerd met een studente criminologie die werkzaam is aan het ministerie van onderwijs en in samenwerking met de V.U.B het project zal opvolgen. Bij nader inzien heb ik het plan om een peterschap van het project der 70 Burgemeesters aan te bieden aan de heer minister van cultuur Bert Anciaux. Verder is er nog veel info maar dit is nog niet het moment om door te sturen omdat ik wel zekerheden van activiteit wil alvorens deze te berichten.

Beste groeten Enca Caen.

Gepost door: Enca Caen | 17-12-07

De commentaren zijn gesloten.