18-01-07

Geknoei bij Sabena

godfroidEchte schurken bestaan wel degelijk. Soms krijgen we de indruk dat die figuren enkel opduiken in films of in fictieverhalen, maar ondertussen weten we wel beter. Alleen zijn die mensen in realiteit soms vermomd in een deftig pak, en gebruiken ze geen geweld. Maar dat betekent daarom niet dat hun praktijken minder verfoeilijk zijn. Ex-topman bij sabena Pierre Godfroid slaagde erin om 24 miljoen euro te verduisteren, en dit te verdelen onder een aantal kaderleden. In één of ander verslag van de raad van bestuur staat vermeld dat het geld bedoeld was om “verscheidene leden van Sabena in staat te stellen een deel van hun eventuele noden te financieren”. Bij het lezen van dit laatste zou men de neiging hebben om in een lach schieten, alleen is dit wel redelijk cynisch als men weet dat men aan de Sabena-werknemers op een bepaald ogenblik een inspanning gevraagd heeft om in te leveren om de luchtvaartmaatschappij uit het slop te helpen. Erger nog, misschien heeft Swissair van die kennis gebruik gemaakt om kaderleden te chanteren om zo Sabena leeg te kunnen plunderen. Blijkbaar is wat nu aan het licht gekomen is nog maar het topje van de ijsberg.

 

Maar zelfs al verloopt alles volgens de regels, dan nog kan men zich ernstige vragen stellen bij de verloning (legaal en extra-legaal) van sommige topmanagers in bepaalde bedrijven. Zelfs indien men als topmanager aan de deur gezet wordt kan men rekenen op een vergoeding waar een doorsnee mens steil van achterover valt. Hoewel dit wettelijk en contractueel vastgelegd werd vind ik dit eigenlijk ook misdadig. Zo pakt Bill Gates graag uit met zijn vrijgevigheid door een fonds op te richten voor het goeie doel waar hij een serieus kapitagatesal in stopt, maar in de eerste plaats kan men zich de vraag stellen of het eigenlijk wel normaal is dat iemand zo gigantisch rijk kan worden. Natuurlijk heeft hij het niet in de schoot geworpen gekregen, en is dit het resultaat van keihard werken. Ik heb er dan ook geen problemen mee dan zo’n mensen een stuk meer verdienen, maar er zijn grenzen. Niemand kan zo hard werken dat hij het recht heeft op zo’n fenomenaal vermogen. Ik meen ergens gelezen te hebben dat, indien Gates  elke dag 1 miljoen dollar zou uitgeven en niets meer bij zou verdienen, hij meer dan 100 jaar nodig zou hebben om al zijn geld kwijt te zijn. Ik moet toegeven, een simpele werknemer als ik kan zich bij zo’n bedragen echt niets meer voorstellen. Tja, van een rechtvaardige verdeling van de rijkdom op deze wereld is er nog lang geen sprake, wanneer zullen we daar eindelijk eens werk van maken ?

20:46 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: sabena, bill gates, verduisteren, rijkdom |  Facebook |

Commentaren

Gezien het onderzoek nog in volle gang is, is het woord "schurk" ongepast. Bovendien gaat het niet om 24 miljoen euro, maar om 2,4 miljoen euro.

Gepost door: anthony | 05-02-07

Verduidelijking De 2,4 miljoen euro waarvan u spreekt is het bedrag dat in het zwart aan het directiecomité werd overgemaakt, de 24 miljoen euro waarnaar ik verwijs is het totaal bedrag dat als "verdacht financieel verkeer" beschouwd wordt. Bovendien heeft Pierre Godfroid zelf het bestaan van een zwarte kas toegegeven, dus veel twijfel over de schuld kan er niet bestaan. En ik gebruik het woord "schurk" om te benadrukken dat witteboordcriminaliteit in mijn ogen nog veel te veel wordt verdoezeld en/of goedgepraat.

Gepost door: Dirk | 06-02-07

de poenpakkende sossen Zolang de SOSSEN ongegeneerd meedoen met het financieel gesjoemel is er geen uitweg denkbaar uit het moeras van de daglichtschuwende poenpakkerij.

Gepost door: walter maes | 09-02-07

De commentaren zijn gesloten.