03-12-06

Aandacht voor wat echt belangrijk is.

afrika_o

Misschien lag het in de lijn van de verwachtingen dat ik iets over de toetreding van JM Dedecker bij de N-VA zou schrijven, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet veel zin heb om veel woorden vuil te maken aan iets wat voor mij eigenlijk een non-event is. Uiteraard had ik dit nieuws niet onmiddellijk verwacht, maar ik kan ook niet zeggen dat het me echt verraste. N-VA is rechts, Vlaams-nationalistisch en heeft een voorzitter die ook wel eens “recht(s) voor de raap is”, dus de link met JM Dedecker is ook weer niet zo ver te zoeken. Eigenlijk zou de CD&V hem moeten dankbaar zijn, want anders zaten ze misschien nog een hele tijd langer met een kartelpartner opgescheept die liever de weg van de confrontatie dan die van de toenadering bewandelt. Ondertussen stonden de kranten vrijdag wel vol van dat non-event, en ook het avondjournaal werd daardoor nog een groot stuk beheerst, terwijl het eigenlijk ook wereldaidsdag was waar volgens mij wel wat meer aandacht mocht naar uitgaan. Dit is pas echt een probleem, en daar kan dan ook nooit genoeg media-aandacht aan besteed worden. Op Canvas zag ik de weinig hoopgevende reportage over aids weeskinderen in Zuid-Afrika waar ik wel even stil van werd. Daarmee vergeleken zinken onze zogenaamde “problemen” in het niets. Het is natuurlijk wel zo dat je je hier als kijker zo machteloos bij voelt, en vermoedelijk is dat de reden dat heel wat mensen liever wegkijken van dergelijke reportages, iets wat ik zelfs voor een stuk kan begrijpen.

Gelukkig verschijnen er af en toe ook eens berichten over initiatieven die wel hoopgevend zijn. Zo las ik met plezier het verslag over de jongeren van vzw Avanti die een jaar lang de boer op gingen om te zien wat er leeft in onze Vlaamse samenleving. Met de open, nieuwsgierige en vooral onbevooroordeelde houding die men gelukkig nog bij jongeren terugvindt hebben ze proberen te luisteren naar wat mensen in allerhande (soms weinig rooskleurige) situaties te vertellen hadden. Ik was dan ook heel tevreden dat ik de afsluitende debatten in de Kortrijkse budascoop heb kunnen bijwonen, want dit was  een organisatie waar ik mij petje voor afneem. Jonge mensen met een duidelijke interesse voor maatschappelijke problemen, die er dan ook nog in slagen om hun ervaringen op een professionele manier te communiceren (uiteraard met de nodige ondersteuning), het doet me veel plezier. Ook sprong ik een paar keer binnen op de geschenkenbeurs van de Kortrijkse Kortrijkwereldwinkel waar ik een bescheiden handje meehielp. Daar ben ik heel wat avanti_1mensen tegen het lijf gelopen die echt begaan zijn met mensen die minder fortuinlijk zijn op onze wereld (waaronder ook de kinderen in de reportage over aids), en daar ook concreet iets proberen aan te doen. Dergelijke ervaringen geven me opnieuw de energie om te blijven geloven dat we aan de vele ellende in de wereld toch een klein beetje kunnen verhelpen. En zoals we weten, alle beetjes helpen, en vele kleintjes maken een groot.

17:31 Gepost door Dirk Candaele in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aids, wereldwinkel, avanti, hoopgevend |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.